تاریخچه صنعت لوازم خانگی ایران
صنعت لوازم خانگی ایران در سال ۱۳۹۸ هشتاد و دوساله شد. صنعت لوازم خانگی ایران در سال ۱۲۸۸ به وجود آمد و کارخانه ارج در سال ۱۳۳۶توسط خلیل ارجمند استاد دانشکده فنی تهران تاسیس شد. این کارخانه یک کارگاه کوچک بود که ۳۴ سال بعد بهعنوان اولین کارخانه تولید لوازم خانگی در ایران تبدیل شد. پرسنل ورودی آن ۲۳۰۰ نفر بودند که اقدام به تولید یخچال بخاری و ماشین لباسشویی کولر کردند.
وضعیت امروزی صنعت لوازم خانگی ایران
صنعت لوازم خانگی ایران دومین صنعت بزرگ کشور بوده و با ایجاد اشتغالهای مستقیم و غیرمستقیم توانسته ۳ میلیون نفر را مشغول به کار کند. در ایران بیش از ۶۰۰ واحد تولیدی فعال هستند که توانستهاند این صنعت را در سطح جهانی مشهور سازد. تمامی تولیدکنندگان و فعالان صنعت لوازم خانگی ایران باتوجه به تحریمهای اقتصادی و ممنوعیت رسمی واردات لوازم خانگی قادر بودند با توجه به توانمندیها و ظرفیتهای موجود نیاز بازار و مردم را تامین کنند. انها توانستند تمامی محصولات خود را با شرایط مناسب و کیفیت رقابتی در اختیار مصرفکنندگان بگذرند.
با توجه به سالهای اخیری که اقتصاد ایران پشت سر میگذارد برای هر صنعت چالش های زیادی وجود داشته و چالش صنعت لوازم خانگی ایران نیز بسیار دشوار بوده است. این چالشها عبارتاند از قاچاق کالا و مشکلات بانکی، عدم پایداری قوانین منصوب شده ، کمبود نقدینگی ، مالیات ارزش افزوده، عملکرد سلیقهای قوانین گمرکی، عدم تصویب قیمت مواد اولیه مصرفی و... است که همگی موانع بسیار بزرگی بر سر راه تولیدکنندگان صنعت لوازم خانگی ایران قرار گرفتند.
کوچک شدن بازار صنعت لوازم خانگی ایران
با توجه به نوسانات ارزی و بحرانهای اقتصادی ۲ سال گذشته بسیاری از صنایع دچار مسائل و چالشهای بزرگی شدند. صنعت لوازمخانگی ایران نیز از جمله صنایعی بود که به دلیل افزایش نرخ ارز و تحریمهای اقتصادی و سیاستگذاری های نامناسب ضرر زیادی کرد . این ضررها باعث افزایش قیمت و کاهش قدرت خرید مردم شد و درنتیجه کوچک شدن بازار لوازمخانگی ایران را به همراه داشت. برای مثال با بالا رفتن قیمت ماشین لباسشویی ناخواسته از حجم بازار این محصول کم می شود .
قدرت خرید و رابطه مستقیم آن با صنعت لوازمخانگی ایران
همانطور که گفته شد صنعت لوازم خانگی ایران توانسته سهم قابلتوجهی را در اشتغال و تولید داخلی به دست آورد. سلطان حسین فتاحی مدیر عامل امر استان معتقد است که صنعت لوازمخانگی ایران با ۲ چالش عمده روبهرو است این نوع چالش عبارتاند از:
نقدینگی پنگاه ها و کاهش قدرت خرید مردم .
او اعتقاد دارد زمانی که سرعت توسعه و رشد این صنعت به کندی پیش میرود به علت عدم قدرت خرید مردم است. زیرا مردم توانایی خرید کالاها را نداشته و در نهایت میزان تقاضای بازار نیز کم میشود و تولید داخلی نیز کاهش پیدا میکند.
سخن پایانی
قاچاق رقیب اصلی تولید و صنعت لوازم خانگی گران است. زمانی که شرکتهای داخلی ایران با رکود همراه هستند، نوسانات نرخ ارز و افزایش قیمت دلار فضای ملتهبی را برای تولیدکنندگان و مصرفکنندگان ایجاد کرده است. به همین دلیل با افزایش قاچاق و رکود در قدرت خرید و فروش باعث به وجود آمدن اختلالاتی در عرضه تقاضای بازار صنعت لوازم خانگی ایران شده است. صنایع لوازم خانگی ایران در گذشته با رشد خوبی مواجهه بود اما این روز ها به علت های کاملا اساسی دچار رکود شده است.
با تمام این مشکلات تولید کنندگان داخلی توانسته اند که محصولات خود را با کیفیتی کاملا مناسب و قیمتی ارزان در اختیار مردم بگذارند. مردم نیز باید از تولید داخلی حمایت کرده تا علاوه بر ایجاد شغل در جامعه به کیفیت این تولیدات نیز افزوده شود. تولیدات داخلی معمولا کیفیت بالاتری از نمونه های خارجی دارند زیرا آن چیزی که از خارج وارد ایران میشود تولیدات درجه ۳ به بعد است و آنچنان کیفیت مناسبی نداشته و حتی زمان تعمیر قطعات آنها پیدا نمیشود. به زبان ساده محصولات وارداتی یک بار مصرف هستند.